Saopštenje za javnost Sindikata doktora medicine i stomatologije F BiH

0 12. Oktobar 2017.

Sindikat doktora medicine i stomatologije F BiH je na zasjedanju Upravnog odbora sindikata u Zenici, koje je održano 05. 10. 2017. donio odluku o završetku pregovora koje je kordiniralo Federalno ministarstvo zdravstva  i u kojem su učestvovali pojedini kantoni/županije, odnosno nadležna ministarstva zdravstva.

Pregovore, nakon punih sedam mjeseci završavamo 20.10. 2017. u 15:00h

Nakon toga, 21. 10. 2017. u Sarajevu u 11:00h imamo ponovnu sjednicu Upravnog odbora, sa jednom tačkom dnevnog reda: Odluka o proglašenju štrajka doktora medicine i stomatologije na području F BiH ukoliko ne bude potpisan kolektivni ugovor u Federalnom ministarstvu zdravstva, uz prethodnu saglasnost najmanje jednog kantona/županije.

Ponavljamo, nakon sedam mjeseci pregovaranja, nakon što smo u više navrata odustajali od nekih zahtjeva, uz opravdano negodovanje našeg članstva, a sve u cilju da održimo zdravstveni sistem u kojem živimo i dijelimo sudbinu naših građana, odlučili smo da je ovo zadnji trenutak kada možemo potpisati kolektivni ugovor za doktore medicine i stomatologije.

Došli smo do crvene linije ispod koje dalje ne idemo.

U narednih deset dana ćemo znati da li je vlada Ze-Do kantona ozbiljna kada je s nama postigla preliminarni sporazum i s tim izašla u javnost i znat ćemo da li je vlada Kantona Sarajevo kredibilna kada je obečala poboljšanje standardna ljekarima i ne samo njima, nakon što smo se zajednički složili da smo tako blizu dogovora i dobili datu riječ koja je za nas vrijednija od svakog potpisa. Potpisa koji mora uslijediti do 20.10. 2017.

Znat ćemo da li je vlada F BiH na čelu s premijerom Novalićem i resornim ministarstvom zdravstva kredibilna i da li će se potpisati s nama Federalni kolektivni ugovor, nakon što za početak sklopimo sporazum u jednom ili dva kantona/županije i sve to do 20. 10. 2017.

Na kraju i možda najbitnije,  znat ćemo da li su vlade drugih kantona/županija ozbiljne kada su najavile ubrzano okončanje pregovora sa našim kantonalnim/županijskim podružnicama, nakon što se potpiše Federalni kolektivni ugovor za doktore medicine i stomatologije.

Nama, kao sindikatu ljekara, nije problem što smo zadnji u Federaciji BiH koji potpisuju svoje kolektivni ugovor, dok ostali sindikati evo otvaraju pregovore oko novog kolektivnog ugovora.

Ni to što vlast ovim pokazuje odnos prema doktorima, kao stubu zdravstvenog sistema i direktno dovodi u opasnost zdravlje naših sugrađana.

Jeste nam žao da ovakav odnos vodi praktičnom nestanku ljekara, naročito iskusnih i onih koji će tek to postati, u javnom zdravstvu na području  Federacije BiH. Nestanku iz zdravstvenog sistema, ali iz države i to nepovratnom.

Ovom prilkom želimo naglasiti da najavljeni štrajk uposlenika u zdravstvu, dakle naših saradnika (med. sestre/tehničari, nemedicinsko osoblje, pomoćno osoblje…) nije štrajk u kome učestvujemo i koji smo organizovali. U osnovi, sindikat doktora medicine i stomatologije podržava svaki vid sindikalne borbe, svuda i uvijek, naročito ako je u pitanju sindikat naših saradnika.

Ipak, ovaj štrajk ne podupiremo iz nekoliko razloga!

Naime, sindikat uposlenih u zdravstvu je donio odluku o štrajku bez da se konsultovao s nama, zatražio podršku ili pomoć od nas. Što je najvažnije, bez da je i jednom odlukom podržao stavove sindikata doktora, upravo oni od kojih smo možda i očekivali nejveću pomoć.

S druge strane, svjedoci smo neprijatne situacije u kojoj pojedini čelnici navedenog sindikata se direktno suprostavljaju našim krucijalnim zahtjevima. Ovo smo vidjeli samo kod pojedinih  predstavnika izvršne vlasti, s kojima pregovaramo, i nažalost sada kod drugog sindikata, s kojim bi bar u teoriji trebali nastupati skupa.

Ovakav stav je očito na radost onih kojima nije u interesu da se doktori zaštite svojim kolektivnim ugovorom i zaustavi potop zdravstvenog sistema kojim smo svjedoci svaki dan, svaki sat.

Sindikat doktora medicine i stomatologije nikada neće podržati smanjenje obima prava bilo koga, a naročito ne dostignutih prava naših saradnika u zdravstvu. Makar to značilo da doktori nikada ne potpišu svoj kolektivni ugovor, mi nećemo pristati da se drugome smanje prava na račun povečanja prava ljekarima.

To je osnov svakog našeg pregovaranja sa nadležnim institucijama i od toga ne mislimo odustati.

Vjerujemo i sve činimo da okončamo ove pregovore, nakon toliko vremena i na zadovoljstvo svih. Potpisivanjem kolektivnog ugovora za doktore svi smo pobjednici.

Ukoliko ga ne potpišemo i ostanemo jedina djelatnost u F BiH koja nema svoj kolektivni ugovor, mislimo da je zdravstvo u F BiH nepovratno izgubilo.

Mislimo također da su građani najveći gubitnici, jer ostaju bez ljekara i svjedočit će nestanku najkvalitetnijih doktora iz zdravstvenih ustanova koji su ih do jučer liječili. Tome su već svjedoci  svakim danom.

Ne mislimo da smo pobjednici samo mi, time što napuštamo ovu zemlju i odlazimo tamo gdje je samo NAMA bolje.

Ali, u suprotnom drugog rješenja nema.

Upravni odbor SSSDMiSFBiH

Sarajevo, 09. 10. 2017.