Reakcija na emisiju Aktuelno JP RTVTK

Reakcija na emisiju Aktuelno JP RTVTK
0 30. Maj 2018.

Uredništvu RTVTK

Poštovani direktore, urednici, novinari i voditelji,

Ovim putem izražavamo  svoje nezadovoljstvo zbog izostanka poziva predstavnicima Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije TK u  emisiju AKTUELNO, koja je emitovana 29.05.2018.god., a na temu potpisanog Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva na području TK između Vlade TK i Nezavisnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu.

U emisiji  su jednostrano interpretirane informacije sa tendencijom da se u javnosti stvori slika kako  doktori trebaju da budu zadovoljni obezbjeđenim pravima u potpisanom kolektivnom ugovoru i najavljeni štrajk doktora  koji počinje 04.06.2018. godine okarakterisali  bespotrebnim, te nisu niti pridavali značaja istom.

Ostavljen je lažni dojam u javnosti da je sve riješeno potpisivanjem Kolektivnog ugovora i završena tema o zdravstvu u TK.  

Jednostranim izbacivanjem doktora iz pregovaračkog procesa od strane Vlade TK i nepotpisivanjem kolektivnog ugovora za djelatnost doktora medicine i stomatologije u oblasti zdravstva na području TK  kao što je to urađeno u svim drugim kantonima/županijama stvaraju  se novi problemi  u zdravstvu TK, što će dovesti do bespotrebnog maltretiranja stanovništva nepružanjem kompletne medicinske usluge  što SSDMiS TK ne želi ali je primoran na takvu akciju.

Želimo da istaknemo da su se tokom emisije tendeciozno javno navodile samo plaće doktora a ne i ostalih uposlenih u zdravstvu sa ciljem stvaranja pogrešne percepcije o visini primanja doktora u TK. Poređenja radi  u potpisanom kolektivnim ugovorom osnovne plaće ostalih uposlenih u zdravstvu su povećane i dostigle po visini prvo mjesto u Federaciji a da su plaće doktora istim tim sporazumom stavljene na šesto mjesto u Fedraciji.

U svim kantonima/županijama u Federaciji su Potpisani zasebni kolektivni ugovori sa sindikatom doktora za djelatnost doktora medicine i stomatologije u oblasti zdravstva a da jedino naša Vlada to osporava iako imaju zakonsku obavezu da to učine Sporazumom koji je potpisan 12.12.2017. god.između Vlade TK i Federalnog Saveza SSDMiS TK kojim je prekinut jednomjesečni štrajk doktora na području TK.

Ni jedna organizacija zdravstva koja ne uvažava doktore kao glavne nosioce posla ali i jedine nosioce odgovornosti neće dati željeni rezultat.

Mi smo legalan i legitiman sindikat doktora medicine i stomatologije TK  koji zastupa interese doktora u čijem članstvu je 1020 doktora (oko 90%) zaposlenih u javnom zdravstvu TK od ukupnog broja 1150, koji ima bezrezervnu podršku Ljekarske komore TK i  članica smo Saveza SSDMiS FBiH koji broji preko 4000 članova.

Očekujemo od vas da ćete nas, u skladu sa Vašom profesionalnošću,  ubuduće u sličnim situacijama uvažiti kao ravnopravnog sugovornika, a u zajedničkom cilju a uskladu sa misijom Vaše uvažene RTV  kuće.

Podsjećanja radi:

MISIJA RTVTK: Radio-televizije Tuzlanskog kantona  kao javnog servisa je zadovoljiti potrebe stanovnika Tuzlanskog kantona za tačnim i pravovremenim informisanjem, obrazovanjem i razonodom, te stvaranje tolerantnog demokratskog društva.

VIZIJA: Radio-televizija Tuzlanskog kantona će biti vodeći radio, tv i online regionalni servis unutar BiH koji će promicati najviše standarde pravovremenog, istinitog i objektivnog informisanja kojem će građani vjerovati. Kao takva će biti predvodnik profesionalnih standarda tehničko-tehnološkog razvoja savremenog multimedijalnog servisa.

Moram Vam skrenuti pažnju da objektivno podrazumijeva nepristrasnost po svojoj prirodi, čak ni prema svom osnivaču, finansijeru ili stranačkim i koalicionim partnerima.

Kao i do sada, stojimo Vam na raspolaganju za sve istinite informacije, pitanja i pojašnjenja u cilju ispunjavanja misije i vizije JAVNOG SERVISA SVIH GRAĐANA TK – UVAŽENE RTV TK.
S poštovanjem,

Potpredsjednik Federalnog saveza SSDMiSFBiH

Predsjednik štrajkačkog odbora

Dr Admir Suljić, spec.interne medicine

Tuzla, 30.05.2018.godine

Posted in Novosti

Leave a Comment