Kameleon.ba : LJEKARI U TK NAJAVILI GENERALNI ŠTRAJK

Kameleon.ba : LJEKARI U TK NAJAVILI GENERALNI ŠTRAJK
0 24. Maj 2018.

LJEKARI U TK NAJAVILI GENERALNI ŠTRAJK: Mi se borimo za održavanje zdravstvenog sistema, a ne za njegovo urušavanje!

https://radiokameleon.ba/2018/05/23/ljekari-u-tk-najavili-generalni-strajk-mi-se-borimo-za-odrzavanje-zdravstvenog-sistema-a-ne-za-njegovo-urusavanje/

Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije Tuzlanskog kantona na današnjoj vanrednoj konferenciji za medije iznio je zaključak da će svi ljekari u ponedjeljak 4. juna u 7.30 sati stupiti u generalni štrajk koji će trajati do ispunjenja zahtjeva.

“Štrajk je organizovan obustavom rada članova uz obavezan boravak na radnom mjestu. Razlog za donošenje odluke o pokretanju štrajka proizilazi iz neispunjenja dva zahtjeva koja smo postavili. Prvi zahtjev je zaključivanje ugovora za doktore medicine i stomatologije na nivu TK, čime bi radno-pravni status članova SSDMiSTK bio utvrđen na identičan način kao u ostalim kantonima koji su zaključili takve kolektivne ugovore”, istakao je dr. Admir Suljić, predsjednik štrajkačkog odbora.

Drugi zahtjev koji su ljekari tražili je priznavanje Sindikata radnika u oblasti zdravstva i njegovo izjednačavanje sa drugim sindikatima.

U svim zdravstvenim ustanovama u kantonu odvijaće se ovaj generalni štrajk, a na UKC Tuzla danas je potpisan sporazum kojim je ispunjena zakonstka pretpostavka za početak štrajka.

Iz Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije Tuzlanskog kantona istakli su da su pregovori trajali šest mjeseci, ali da nije došlo do konačnog dogovora.

Izraženo je i nezadovoljstvo zbog činjenice da je Vlada Federacije BiH na jednoj od posljednjih sjednica odbila Inicijativu Vlade Tuzlanskog kantona kojom kantonalne vlasti nastoje ponuditi rješenje prihvatljivo i za ljekare i za državu. Na ovaj način, kažu ljekari, ne žele pristati na činjenicu da njihove kolege u Livnu, Zenici i Travniku za isti posao zarađuju veće plate od onih koje primaju ljekari UKC-a Tuzla.

“Mi imamo dva prioritetna cilja za ovaj štrajk. Mi pokušavamo da održimo zdravstveni sistem i borimo se za pacijenta. Drugi cilj nam je očuvanje dostojanstva struke i lika lječništva i ljekara. Zašto se borimo za održavanje zdravstvenog sistema, a ne za njegovo urušavanje? Našim aktivnostima vam je jasno da smo okupili kritičnu masu intelektualne avangarde zdravstvenog sistema. Više nećemo da ćutimo na odliv kadra, da gledamo kako se stvaraju predispozicije da pacijenti budu uskraćeni na ono za što imaju pravo. Ovakav odnos prema nama tjera ljekare iz javnog sektora”, kazala je prof. dr. Elvira Konjić, primarijus.

Ljekari su naglasili da ne žele dozvoliti da pacijenti nemaju kome da se obrate kada im ljekar zatreba. U Kliničkom centru je preko 410 doktora u SSDMiS, a 1119 ih je na nivou cijelog Tuzlanskog kantona. To nije broj doktora koji treba da se zanemare. 

Kolektivni ugovor u oblasti zdravstva do sada su dobili ljekari osam od deset kantona u Federaciji BiH, dok u TK još uvijek nema pomaka.

Osim u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla, 4. juna će generalni štrajk početi i u Domu zdravlja, a ljekari su zamolili sve pacijente kojima su potrebni recepti za neke lijekove da dođu po njih prije početka generalnog štrajka.

Ljekari mole obje vlade da sjednu za pregovarački sto i dogovore najbolje moguće uslove, koji će ujedno biti i najoptimalniji za normalno funkcionisanje zdarvstva u svim dijelovima entiteta, pa tako i u Tuzlanskom kantonu.

Stanimo uz naše ljekare! Dajmo im podršku!

Autor: Belma Krajišnik

Izvor: Kameleon.ba

https://radiokameleon.ba/2018/05/23/ljekari-u-tk-najavili-generalni-strajk-mi-se-borimo-za-odrzavanje-zdravstvenog-sistema-a-ne-za-njegovo-urusavanje/

Posted in Novosti

Leave a Comment